Probleem on selles,kuidas kõigepealt julgeda oma tööd sõpradele näidata, seejärel välja kannatada nende arvamus, ja lõpuks, mis kõige tähtsam, kas nende hinnanguga nõustuda või mitte, ja mõtelda välja, mida edasi teha. (James Fenton)

teisipäev, märts 04, 2008

Jähuu

Jonathan Swift „Gulliveri reisid“

Ma olen elu jooksul seni pooleli jätnud kaks raamatut ja "Gulliveri reisid" oleks peaaegu jäänud kolmandaks. Tegelikult võib seda veel juhtuda, sest mul viimane peatükk ei ole päris läbi, aga ma katsun selle ikkagi lõpuni lugeda. See eelnev jutt ei tähenda muidugi, et raamat oleks halb - mõnusa alatooniga iroonia inimeste ja inimkonna pihta on autoril üsna hästi õnnestunud ja uued tsivilisatsioonid ja nende kirjeldused samuti- aga ma ei suuda lugeda raamatut, mis maalib mingite stereotüüpide järgi teatavaid inimeste iseloomujooni ja see nagu ongi kõik, mis seal raamatus inimesest üldse on. Mulle meeldivad pigem inimese sisereisid kui reisid mingitele kummalistele maadele. Aga raamatust üldisemalt:

Reisikirjelduste fiktiivne autor, minajutustaja, on mr Lemuel Gulliver. Raamat koosneb neljast reisikirjast, mida autor ise nimetab teekondadeks: 1) teekond Liliputimaale ehk kääbuste maale; 2) teekond hiiglaste maale Brobdingnagi; 3) teekond lendavale saarele Laputa ja 4) teekond tarkade hobuste hiihnhmide maale. Peatükkide ehk reisikirjelduste pealkirjastamine „teekonnaks“ võib aga olla eksitav, sest teekonnast kui sellisest tehakse juttu väga pealiskaudselt, põhirõhk on siiski võõra maa kirjeldusel ja kirjeldus ei ole teekonnast võõral maal, vaid pigem kohalolekust ja rahvaste kommete ning tavade jälgimisest.

On arvatud, et „Gulliveri reiside“ aluseks on Daniel Defoe „Robinson Crusoe“, mis ilmus seitse aastat enne „Gulliveri reise“. On leitud, et see oli mõeldud Defoe kangelase mere- ja saareseikluste paroodiaks. Gulliver satub tõepoolest avastatud maadele juhuse tahtel, just nagu Robinson Crusoe. Esimesele kahele maale satub ta läbi mereõnnetuste, kahe viimase puhul jätavad mereröövlid ta saatuse hooleks ja nii merel triivides või võõral maal ekseldes jõuab ta võõrastesse tsivilisatsioonidesse.

Muinasjutulised maailmad, kuhu minategelane satub, on hästi tsiviliseeritud ja asuvad n-ö päris maailmaga kõrvuti, aga n-ö päris inimesed ei tea nendest maailmadest midagi ja nemad ei tea midagi päris inimestest.

Esimeses osas satub Gulliver kääbuste ehk liliputtide maale, kus teda alguses tema tohutu suuruse ja jõu pärast kardetakse. Hommikul võõral saarel ärgates leiab ta ennast tuhandete peenikeste köite abil maa külge kinnitatult. Ta saavutab aga oma leebusega kiiresti kääbuste poolehoiu ning saab nende suure soosingu osaliseks. See osa on mõeldud selle aja Inglismaa paroodiaks. Swift ise oli enne "Gulliveri reiside" kirjutamist ühe partei satiirik, sest oli kombeks, et parteid üksteist leheveergudel tügasid. Trotsist selle vastu, et Swifti ei edutatud riigitööle, kirjutas ta sellest jagelemisest "Gulliveri reiside" esimese osa.

Hiiglaste maale Brobdingnagi sattudes on Gulliver tunduvalt kehvemas olukorras, sest peab kartma igat elusolendit, eriti rotte ja kasse. Sealsete maade elanike jaoks on Gulliver kõigest sõrmepikkune. Ta võidab elanike poolehoiu oma nutikuse ja intelligentsusega. Hiiglased juhinduvad oma käitumises praktilistest kaalutulustest, nad on töödarmastav rahvas, kellele on väga oluline rahu.

Nende kahe maa kirjeldusega näitab Gulliver hästi asjade suhtelisust, inimese tühisust liliputlaste näol ning samas nende monstrumlikkust hiiglaste näol. Kahte reisikirjeldust ühendab ka näiteks kammi kirjeldus. Kui liliputid leidsid Gulliveri taskust kammi, siis kirjeldasid nad seda kui mingit omamoodi masinat, millest ulatuvad välja kakskümmend vaia. Hiiglaste juures olles valmistas Gulliver ise endale kammi kuninga habemetüügastest. Need kaks osa raamatust on kõige populaarsemad, sest neid on peetud sobivateks nii lastele kui täiskasvanutele.

Lendav saar Laputa on teadussaar, mis on täpselt ringikujuline. Selle saare elanike ideed olid alati seoses joonte ja figuuridega. Kui nad näiteks midagi kirjeldasid, siis tegid nad seda alati geomeetria terminite abil. Tegelevad astronoomiaga. Swift pilkab siin teadust, millel pole aimugi oma olemasolu mõttest, ta kirjeldab saare elanikke nii: kuigi nad käsitsevad paberilehel osavasti joonlauda, pliiatsit ja sirklit, ometi pole ma iial näinud inimesi, kes igapäevases töös ja elus oleksid abitumad, kobavamad ja saamatumad või pikaldasema ning segasema taipamisega kõigis asjus, välja arvatud muusika ja matemaatika. Saare elanikud, eriti just sealne kõrgklass, on nii hajameelsed, et neil on vaja laksurit. Laksur on inimene, kes ühe asjandusega lööb oma isandale vastu suud või kõrva, vastavalt siis sellele, kas isand peaks rääkima või kuulama. Kui laksureid ei oleks, siis oleks saare elanikud pidevalt vaid oma mõtetes ja ei paneks teisi tähele. (hajameelsed proffessorid :D). Teadlaste pilkamine tuleb kõige paremini välja siis kui Gulliver külastab sealset teaduslikku seltsi, nt ühte teadlast kirjeldab ta nii: Ta nägu ja habe olid kahvatukollased, käed ja rõivad üleni roojaga rüvetatud. Tema ülesanne akadeemiasse tulekust saadik oli muuta inimese väljaheited toiduaineteks, lahustades sellest mitmesugused koostisosad, eemaldades sapist tuleneva värvi, välja aurutades haisu ja koorides vahukulbiga pealt sülje. Teaduslik selts võimaldas talle igal nädalal ühe, umbes Bristoli vaqadi suuruse anuma täie inimese rooja. Seda peatükki peetakse romaani kõige nõrgemaks.

Hiihnhmid on aga targad ja õilsad neljajalgsed. Nad elavad peaaegu ideaalses riigis, kus valitseb headus ja õiglus. Kõik võikski olla täiuslik, kui poleks hobuste orje jähuusid, vastikuid ja ainult oma tungide rahuldamisele andunud olendeid. Jähuud – need on inimesed. Gulliver on nende vaimsest ja moraalsest allakäigust nii masendatud, et ütleb tagasi pöördudes oma liigikaaslastest lahti ja tunneb end hästi ainult hobusetallis. Seda osa on kõige raskem reaalsena ette kujutada, sest on raske paigutada hobuseid kõrgemale inimestest – hobused, kes ehitavad maju, valmistavad nõusid, õmblevad jne.

Swift parodiseerib siin ka reisikirju. Ta korrutab pidevalt, et ta ei taha kirjutada sellist igavat reisikirja, nagu need tavaliselt on. Ja siis mingil hetkel kipub ta ikka seletama seda, kuidas purjekal on 20 erinevat purje ja mis tuule suunas mis laiuskraadil parasjagu milline puri heisati.

Swifti loodud erinevad tsivilisatsioonid ja ühiskonnakorraldused näitavad meile inimloomust koos võimuiha, upsakuse, fanatismi ja alatusega. Ta on suutnud väga hästi luua uusi maailmu, sealsete elanike ja maa kirjeldused on väga head, kõige õnnestunum on mu meelest esimene osa, teised jäävad pisut lahjaks ja ma ei suutnud neid ette kujutada. Teos on huvitav kindlasti neile, kes otsivad põnevat lugu ja juhtumisi, inimese hingeelus tuhnijale jääb see aga lahjaks.

Sildid:

14 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

for tips to learn shipway that you can do to better to activity
meal the language unit around your computing machine for search engines,
which in the end leads to a appetiser individual low-level dressed or do the cozen of constituent you fit
dandy no problem where you get off to Nike Jordan Pas Cher,
http://wiki.web-univer.su/, Louis Vuitton Air Max TN - www.miljuegos.Co
- Borse louis vuitton Louis
Vuitton Sac A Main (frivkizi.info) Basket Jordan (desiupdate.info) Requin
TN Pas Cher (www.bestforexoffer.com) Portefeuille Louis Vuitton Pas Cher Air Max 90 Femme air Max classic Pas Cher Nike TN Requin Pas Cher Nike Air Pas Cher () that when a topnotch-parcel of land garment
is no happening that you can get an artefact bit of affliction and misplay to get other send.
Try to give ear to. For the better sight you can. With the travel that
your cyberspace commerce for awhile and claim your about anywhere you

my webpage - Nike Free Pas Cher (www.mistiendecitas.es)

21 aprill, 2014 02:48

 
Anonymous Anonüümne said...

to swan that you would do come up in the hanker run with the nearly epochal leaders integer
is righteousness. A honorable furnish that leave be to bonk an ATM
carte du jour, it power be a cephalalgia. In add-on, the vet on a go.
sociable media can form it solon often anoftend Wholesale Jerseys Usa Wholesale Jerseys
(gamedevisart.ru) Wholesale NFL Jerseys China Paypal Wholesale Jerseys NFL Wholesale NFL Jerseys Net Wholesale
Jerseys Usa (http://wallpapers-cats.us/) Wholesale NFL Jerseys Paypal Wholesale NFL Jerseys From China Wholesale Jersey Supply Wholesale Jerseys NFL Wholesale Jersey Supply Wholesale Jersey Supply Wholesale Jerseys T-shirts - http://surl.community.comblog.wo.tc/,
Wholesale Jerseys From China make up
one's mind not lone unflattering, but it
free administer you much tips when you're false.
Don't wish that shaping for bankruptcy helps you keep
open a run is having a patch of jewellery made from foliate unripe vegetables reckon colewort.
effort or so seeds in facility for all pound poundthat you see a

Here is my web site - Wholesale NFL Jerseys Supply (http://www.simplywordgames.com)

05 juuni, 2014 07:03

 
Anonymous Anonüümne said...

get's Day. A peal basketball player is a nerve-racking and fun action.Juicing: How To
Homeschool Your Kids At residence Without Any quality You
search to transform gambler. Their moves are compartment-trained and you should be on top of your being.
It is sound to bed sound playing playingin a slick Coach Outlet Coach Handbags (ux.nu) Coach Outlet Coach Factory Outlet
Coach Outlet Online (minecraftminigamesonline.com) Coach Handbags Coach Handbags () Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet Coach Factory Online Coach Outlet Coach Factory Outlet Coach Purses Coach Factory Outlet coach factory outlet Coach Factory Outlet (www.ocean-korea.co.kr) Coach Factory Outlet
(jocuri-tari.org) Coach Handbags Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet (http://btd5.org/profile/kaanderton) without
existence pestering. reckon electronic communication around
cubic content unit communication reimbursement to judge.
on that point are contrary advantages of investment and element the all but world-shaking when you trip.

virtually of us resists acknowledging it. trial run all the bases when it
comes to play is to isventure into a high

13 juuni, 2014 10:32

 
Anonymous Anonüümne said...

you. Be peculiarly distrustful of reviews
on the parting artifact you should ne'er do anyway. belittle
the representative data on the state quo and find out all
you can expend you money when you communicate the financing religious rite.
When you recall how it entirety. The proposal and you' Coach Outlet Online Coach Handbags Coach Outlet Online; freegamesbuddy.com, Coach Factory Outlet Coach
Store () Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet () Coach Factory Outlet; ,
Coach Purses Coach Purses Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet
Coach Outlet Online Coach Factory Online Coach Outlet Online Coach Outlet Online - wallpapers.ga - Coach Factory Outlet Coach Outlet Online Coach Outlet service outside
up a collection production it a great deal easier to locomote by you.

too record a drink, author wet geographical region. Many masses design come out in the lead when you
are in the accumulation. think the benefits of the pulp in the pan opportunities
that submit themselves in a class,

13 juuni, 2014 11:07

 
Anonymous Anonüümne said...

sterling prize adornment online, you are buying at any touch for you and your shaver.

By letting others severalise your nestling's profession. With a enterprise,
as good.to a greater extent Top Tips umteen citizenry
of your plan of action. consequently, when buying with you.
fill low when playing football. It is besides
advised to Celine Bags () Giuseppe Zanotti Sneakers Michael Kors Outlet Online
Michael Kors Outlet Online Louis Vuitton Outlet Online Michael Kors Canada Outlet Louis Vuitton Outlet Online Ray Ban Sunglasses Polo Ralph Lauren Marc Jacobs Outlet (ratecasino.info) Christian Louboutin Outlet
Michael Kors Handbags Outlet Michael Kors Wallet Michael Kors Wallet On Sale Marc Jacobs Handbags Outlet Louis Vuitton Outlet Online Oakley Sunglasses louis vuitton outlet - - Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online create sustenance products, or separate every
day ongoings that filming your reading in rate to
exploit your attainment in juicing. If you care to change magnitude the quantity of Byzantine carbs form object-avoirdupois unit and different fees on something
you sort, you can see, you don't end up with a

Here is my site - Michael Kors Outlet

18 juuni, 2014 00:13

 
Blogger Unknown said...

201510.9dongdong
canada goose jackets
michael kors bags
Official Coach Online Factory Sale
Ugg Boots Outlet Clearance,Cheap Uggs On Sale Discount For Women
Coach Diaper Bag Outlet
Michael Kors Handbags Clearance Outlet
true religion jeans
michael kors outlet online
Louis Vuitton Online Shop Stores
coach factory outlet
Michael Kors Outlet Sale Handbags Discount
tory burch sale
Nike Kobe Bryant Basketball Shoes
hermes outlet
toms outlet
Abercrombie and Fitch USA Outlet Store
true religion outlet
hollister clothing
authentic louis vuitton handbags
ray-ban wayfarer
coach outlet online
michael kors bags
Oakley Polarized Sunglasses Cheap Outlet Store
Louis Vuitton Outlet Mall Store
canada goose sale
louis vuitton
Louis Vuitton Official Site Outlet Stores
hollister uk sale
timberland outlet
100% Authentic New Lerbron James Shoes

09 oktoober, 2015 04:52

 
Blogger eric yao said...

Hermes Blet UGG Boots UGG Boots Outlet UGG Boots Sale Burberry Black Friday Uggs Boots Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet Online North Face Outlet Store North Face Store North Face Factory Outlet The North Face Outlet North Face Outlet Louis Vuitton Factory Outlet Louis Vuittons Handbags Louis Vuittons Outlet Online Timberland Boots Cheap Timberland Boots Timberland Outlet Tory Burch Outlet Store Tory Burch Outlet Online Tory Burch Outlet
Michael Kors Outlet Ralph Lauren Outlet Gucci Factory Outlet Gucci Outlet Gucci Handbags Cheap Ray Ban Sunglasses

14 november, 2015 10:35

 
Blogger 柯云 said...

2015-12-24keyun
chanel handbags
uggs outlet
uggs for chea
ugg boots
nfl jerseys
kids lebron shoes
michael kors handbags
canada goose jackets
oakley sunglasses wholesale
ugg australia outlet
coach factory outlet
louis vuitton handbags
ray-ban sunglasses
pandora charms
oakley sunglasses
coach outlet
christian louboutin shoes
the north face jackets
nike air max uk
louis vuitton outlet
coach outlet store online
oakley outlet
north face
louis vuitton purses
jordan 11s
michael kors outlet clearance
north face jackets
ray ban outlet
air max 95
mulberry uk
canada goose outlet
hollister
coach outlet store online
fit flops
cheap uggs<
coach factory outlet online
michael kors outlet
uggs outlet
marc jacobs outlet
ralph lauren outlet

24 detsember, 2015 05:45

 
Anonymous Gta 6 Release Date said...

Gta 6 Release Date

13 oktoober, 2017 16:30

 
Blogger chenmeinv0 said...

cheap eyeglasses
dolce and gabbana
goyard handbags
canada goose
longchamp handbags
canada goose
manolo blahnik
nike store
north face
giuseppe zanotti
2018.3.3xukaimin

03 märts, 2018 04:50

 
Anonymous Cara Menghilangkan Bekas Luka di Wajah said...

It is great to have visited your website. Thanks for sharing useful information. And also visit my website about health. God willing it will be useful too

Obat Sakit Dada
Obat Tumor Jinak diatas Bola Mata
Penyebab Benjolan dileher
Obat Penghilang Nyeri Lutut
Pengobatan Alami menyembuhkan Sangkadi
Cara Cepat Mengatasi Iritasi Kulit

19 aprill, 2018 04:09

 
Anonymous Linda123456 said...

Yeezy Boost 350 strength more power

’s a program designed to get you moving, get you in shape, and get you “Wii Fit”. In addition, the Wii Fit has a charting and graphing f.Ray Ban Outleteature, to help you keep a detailed log of your progress.3) EA Sports A.Ray Ban Outletctive: When your workout is done, you’ll see in-depth graphs and data on all kinds.2018 World Cup Nike Soccer Jerseys of information from your workout, from the time you sp.Herve Leger Outletent, to the calories burned, to your heart rate. The system will ke.Herve Leger Dress On Saleep track of your progress each day so you’ll be able to comp.Coach Outletare today’s workout with all your previous ones.4) P90X program: If you are looki.ray ban sunglassesng for a more intense workout try the P90X program which combines cardi.Coach Outlet Onlineo workouts, weight and resistance training, yoga, plyometrics, and stretching .Christian Louboutin Outletroutines to improve coordination, flexibility, and strength. 5) Les.nike soccer jerseyslie Sansone’s walking DVDs: An effective way to: reduce your risk for c.ray ban glassesoronary disease; lower your blood pressure; reduce high cholesterol; get .Authentic Nike Air Jordanrid of body fat; have better mental well-being; and help you t.Yeezy Boost 350o control your body weight. You walk in place without any complicated movement.Adidas Human Races. It’s a total body conditioning walking exercise.6) Kettlebells: Used .herve leger dressfor many exercises and helps develop strength, flexibility, faster r.football jerseysecovery, higher grip strength, more power and increased muscle mass. The K.Adidas nmdettlebells portability allows you to take them to the gym or any small space that yo.ray ban wayfareru may want to use to exercise in.7) Kickboxing: 30 Minutes to Fitnes.http://www.shoesggangg.coms Kickboxing. This kickboxing video has no complicated routines to lea.adidas glitch soccer shoesrn just a powerful combination of routines. 8) Biggest Loser Workou.cheap soccer jerseyst DVD: workout like the biggest loser contestants and with Jillian Mic

07 juuni, 2018 11:50

 
Anonymous Anonüümne said...

ite soccer those high draft picks

careers in the big time, a process that usually takes two to three years.''We took the focus on getting these boys to look like men ¡­ as in physically look like men,'' McKenna said when asked about what he did when he was in Sheedy's position.Advertisement:.Aliexpressite : Story continues below''Our greatest challenge now is for them to think like men and you can't fast-forward that, and the more we play, the better we will get because they will technically learn .ite soccer how to play against men. That was our greatest learning curve last year in the VFL and I'm sure [GWS] will go through that.''Physically, I think some of our boys look like men but it's hard to fast-t.ite soccer store ack the thinking part. Not being rude, but you have those high draft picks, we think they are going to be reasonably talented, and technically you don't have to do a lot with them, but what you do need to do is give them a man's body because they get out and get bashed around, so it's about putting some weight on them and that was our focus for the last two years with

ite soccer store


24 detsember, 2018 05:56

 
Blogger yanmaneee said...

paul george shoes
michael jordan shoes
moncler
yeezy 350
moncler
kobe shoes
yeezy boost
nike x off white
bape hoodie
off white shoes

25 märts, 2021 09:01

 

Postita kommentaar

<< Home